Contact Malcolm Scoular

01875-852-627

Our client wanted his new kitchen to be increased in size from the previous arrangement in the lower room and to reach out towards the garden. Rather than retain the original, rather traditional design, he preferred a sleek, contemporary look more in keeping with the open–plan room.

Because the kitchen now spans two different floor levels, great care had to be taken to design our units to take this into account. In order to retain a streamlined appearance we decided to keep the work–surface heights constant which allows the bespoke base units to take up any difference in height.

Instead of fitting the usual run of projecting wall units, a false wall was constructed and frosted glass fronted storage cupboards were set into it. Below this a long, recessed shelf area sits between the cupboards and the dramatic white marble work–surface.

Opposite, the integral fridge and microwave are incorporated into a floor to ceiling housing, which seamlessly merges into the original curved wall. A run of base units holds the 900mm wide single oven and ceramic hob and ends with a kidney shaped glass breakfast bar which turns around the room corner and connects to more base units in the lower room.

In keeping with the design brief, the base doors and drawer fronts are flat fronted and spray finished to pale green metallic car lacquer. The bespoke bar handles, designed by fifty2, are machined in sandblasted aluminium with small brushed steel décor inserts. Black Walnut is used to cover all the gable ends and finally, the kickers and splash–backs are matched to a run of stainless steel doors on the fridge and microwave tower.